Esihenkilötyönohjaus

Esihenkilötyönohjaus voidaan toteuttaa joka yksilö- tai ryhmätyönohjauksena.
Työelämän muutospaineissa esihenkilöt ovat usein henkisesti kuormittavassa asemassa. Heihin voi kohdistua usein epärealistisia odotuksia tai toiveita. Vastuut ja velvollisuudet ovat lukittuina työnkuvaan.

Esihenkilöiden oma osaaminen ja jaksaminen heijastuu koko työyhteisön ilmapiiriin ja hyvinvointiin.

Esihenkilötyönohjauksessa voidaan tarkastella mm esihenkilön omia käsityksiä johtajuudesta ja sen toteutuksesta, johtajan roolia tai asemaa työyhteisössä, muutosjohtamista. Myös työhön liittyviä tunteita käsitellään usein esihenkilötyönohjauksessa. Työnohjaus tarjoaa tavallaan vertaistukea esihenkilöille, jotka usein työskentelevät johdon ja työntekijöiden välissä.

Johtajien työnohjauksessa tarkastelun kohteena voivat olla ohjattavan omat käsitykset johtajuudesta ja sen toteutuksesta, johtajan rooli/positio työyhteisössä/organisaatiossa tai johtajuus erilaisissa työelämän ilmiöissä, kuten esimerkiksi muutosprosesseissa. Myös työhön liittyviä tunteita tulisi käsitellä.

Työnohjaaja on johtajan/esihenkilön neutraali keskustelukumppani, jonka tehtävä on tukea tai tuoda uutta näkökulmaa johtajuuden haastavassa roolissa. Ohjaus mahdollistaa sellaisten kysymysten pohtimisen, joita saattaa olla vaikea tai mahdoton sanoittaa työyhteisössä.